Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Arıcı Körüğü Nasıl Kullanılır?

13-04-2022 13:50
Arıcı Körüğü Nasıl Kullanılır?
ARICI KÖRÜĞÜ NEDİR?
Arıcı körüğü,
arıcılık malzemelerinin olmazsa olmaz bir ürünüdür. Arı bakımı sırasında arının duman verilerek sakinleştirilmesi için kullanılır. Dumana maruz kalan arılar kovanda olumsuz bir durum olduğunu zannedeek hemen kursaklarına bal alırlar. Kursakları bal dolan arılar sakinleşir ve kolay kolay sokmazlar.
ARICI KÖRÜĞÜ ÇEŞİTLERİ NELERDİR
Arıcı körükleri kullanılan malzeme ve tasarım açısından bir çok çeşidi bulunmaktadır. En çok tercih edilen ürünler uzun ömürlü olması açısından paslanmaz arıcı körükleri, kolay temizlenebilmesi için kovalı arıcı körükleridir. Bakılacak arı kolonisinin sayısına göre daha büyük olan jumbo arıcı körükleri, arıları sakinleştirmekten başka ilaç uygulamaları için kullanılan ilaçlama körükleri de arıcılar tarafından çok tercih edilmektedir.
Web sitemizden; Paslanmaz arıcı körükleri, Galvanizli arıcı körükleri, Kovasız arıcı körükleri, kovalı arıcı körükleri, telli arıcı körükleri, alman tipi arıcı körükleri, pilli arıcı körükleri, ilaçlama körükleri, vinlex arıcı körükleri, deri arıcı körükleri, kafesli arıcı körükleri, seyyar uçlu arıcı körükleri ve tüm arıcı körüklerini inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.
ARICI KÖRÜĞÜ NASIL KULLANILIR?
Arıcı körüğünü kullanmadan önce körükte kullanılacak malzemelerin önceden hazırlanması ve arılıkta bulunması gerekir. Bunlar odun talaşı, mısır koçanı, meyve kabukları, mukavva vb. ürünler körüğün içine koyulduktan sonra ateş verilip körük pompası yardımıyla tutuşturulması ve içerine koyulan yakıtın sönmemesi için aralıklarla körük pompası pompalanarak hava akışının devam ettirilmesi gerekiyor. Körük tutuşup duman vermeye başladıktan sonra öncelikle uçuş deliğine sonra kovan kapağı kaldırılıp çerçevelerdeki arıların üstüne çok yakından olmayacak şekilde duman verilerek arıların sakinleşmesi sağlanır. Körük içindeki yakıt azaldıkça dumansız kalmamak için yakıt takviyesi yapmanız gerekmektedir.  Arı bakımı bittikten sonra, körüğün içindeki yakıtın tamamen söndüğünden emin olmanız herhangi bir yangın çıkmasını önelmeniz için çok önemlidir.

ARICI KÖRÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Arıcı körüğünün uzun ömürlü bir kullanımı olması için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır; eğer nemli bir bölgede yaşıyorsanız arıcı körüğünün uzun ömürlü olması için paslanmaz arıcı körüklerini tercih etmelisiniz. Koloni sayısınızın çokluğu ve bakım sırasında bakacağınız kovan sayısının çokluğuna göre jumbo arıcı körükleri sizin için daha iyi bir tercih olabilir. Kovalı arıcı körüklerinin temizlenmesi daha kolaydır ancak körükleriniz daha çabuk kurum bağlayabilir. Telli arıcı körükleri yanan körükteki sıcaklıktan korunmanızı ve körüğü herhangi bir yerden rahat bir şekilde asabilmeniz için tel kafeslerle donatılmıştır. İlaçlama körüklerini hem arı bakımlarında duman vermek hem de arı ilaçlarını uygulamak için kullanabilirsiniz.
ARICI KÖRÜĞÜ YAKMAK İÇİN HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?
Arıcı körüğünde yakmak için kullanılan malzemeler genellikle arıcının bulunduğu yöreye özgü malzemelerden oluşur. Bunlar; ince talaş, ağaç kabuğu, kuru mantar, mısır koçanı, çam pürü, kuru ot, karton mukavva, ot, saman vb. çabuk tutuşup çok duman verecek bitkisel atıklardan oluşur. Arıcı körüğü yakarken içerisine: kekik, nane, ardıç tohumu, narenciye kabuğu vb. koku veren bitkisel ürünler atıldığında varroa için etkili olabilir. Arıcı körüğü yakmak için kullanılan malzemelerin doğal hammaddelerden oluşması hem arı sağlığı hem de bala duman kokusu sinmemesi için çok önemlidir. Kimyasal yakıtlar balda istenmeyen duman kokularına sebep olur. Bunun için körük yakılırken bitkisel yakıtlar kullanmak son derece önemlidir.
ARICI KÖRÜĞÜ NASIL YAKILIR?
Arıcını körüğünü yakmak için öncelikle körükte yakılacak malzemeler körüğe konulduktan sonra tutuşturulur. Körük tutuştuktan sonra malzemeler yavaş yavaş eklenir. Körük olarak tam olarak tutuştuktan sonra kapağı kapatılır. Körüğün sönmemesi için aralıklarla hava verilir. Fazla doldurlan körüklerde hava akışı engellendiği için körük hemen sönebilir. Körük yakarken yapılan en önemli hata körüğe fazla malzeme doldurulmasıdır.  Dumanlama işlemi sırasında körüğün sönüp arılatın paniklememesi için körük yandıkça malzeme eklenmesi en iyi çözümdür.
ARILARA DUMAN NASIL VERİLİR?
Arılara duman verilirken arıların saldırganlaşmaması için sakin bir şekilde hareket etmek gerekir. Kovanlara gereğinden fazla duman vermek arıları daha saldırgan bir hale getirebilir. Yavaş yavaş ve sakin bir şekilde duman vermek arıları daha çabuk sakinleştirir.  Arı bakımından önce körüğün tam olarak tutuşmuş olması arı bakımı sırasında son derece önemlidir.  Dumanlama işleminin yarım kalmaması ve arı bakımını aksamaması için körüğün tam olarak yandığından emin olmadan arı bakımına başlamamalısınız.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.